home | bureau | in de media | reacties | links | contact

reading

hands-on-healing

systemisch werk|
familieopstellingen

coaching

coachen van kinderen

healing arts therapeute

energiewerk voor volwassenen en kinderen

healing vessel

energie lessen

>> inschrijven

 

Systemisch werk

In opstellingen werk ik met innerlijke delen en het verlangen. Je kunt zeggen dat het verlangen, gevoeld in het lichaam, staat voor de ziel die via je lichaam tot uitdrukking komt. Maar een verlangen werkelijk doorvoelen is lang niet altijd even gemakkelijk. Makkelijker schuift daar van alles voor. Dit heeft te maken in welke mate van veiligheid jij je als kind hebt kunnen hechten.

Een kind heeft allerlei verlangens. Als kind ligt daar nog niet zoveel voor. Een ouder kan niet altijd aan die verlangens voldoen. Een verlangen wat niet vervuld wordt (of kan worden) doet ergens pijn.

Voor een kind is deze pijn soms bijna te groot om te dragen. Ergens kan het gevoel ontstaan van niet gezien, niet gehoord, niet gevoeld worden ontstaan. Ontkenning. Dat gevoel kan overweldigend zijn, voor een -klein- kind, nog niet te containen.

Een deel van jou splitst zich, bij te grote, niet te dragen pijn, af van jouw oorspronkelijke verlangen. Een deel gaat nu in overleving door zich aan te passen aan de ouder, of diegene in de directe omgeving, die het niet lukt dit verlangen te vervullen. Een veilige verbinding is hier hetzelfde als een werkelijk doorvoelt bestaansrecht. Met dit overleven, deze vorm van moeten splitsten om te overleven, geef je je verlangen als het ware een beetje op. Je zou zelfs kunnen zeggen dat jij, waar jij je oorspronkelijke verlangen opgeeft ook een klein deeltje van je zelf kwijt raakt. En er is hier geen sprake van goed of fout. Er is hier sprake van letterlijk overleven omdat bij teveel pijn of angst (die ontstaat bij onveilige hechting) het lichaam in een overleef modus komt en daarbij een deel van jou uit het lichaam zet om de lichaamsfuncties weer te kunnen reguleren. Een dier zal na deze schrik zijn lichaam heel hard gaan schudden om daarmee de bevroren energie in het lichaam weer in beweging te krijgen. Wij mensen doen dat niet. Er is na schrik (stress) nu sprake van wat bevroren (niet doorstromende) energie in het lichaam en een deel van jouw bewust zijn buiten het lichaam. Als ouder opgegroeid kind, krijg jij met deze afsplitsing te maken wanneer je opnieuw je verlangen(s) gaat doorvoelen. Er contact mee wilt maken.

In verbinding met de ander komen vaak je verlangens naar verbinding met deze persoon naar boven en het brengt de pijn van de oude niet vervulde verlangens (verbinding) met zich mee.
In verbinding met je zelf, je verlangen en met de ander kan deze pijn doorvoelt worden. Dit is pijnlijk en ook letterlijk helend. Om je opnieuw te kunnen gaan verbinden met je verlangen is het eerst belangrijk om te zien en te herkennen welke delen in jouw weg springen in contact met jezelf, de ander en jouw te voelen verlangen. Deze van jou weg gesprongen delen in jouw zien, erkennen en vervolgens integreren heet helen. Overleven lijkt dan steeds minder nodig. Het doel van deze manier van werken is het verlangen (de ziel) opnieuw te kunnen koppelen aan jouw lichaam. Waarmee jij, helder zijn, zichtbaar zijn en bewust aanwezig zijn meer en meer in jouw lichaam ontkiemt.

Opstellingen vier elementen

Een wit papier. Wat teken je er op.

Je hebt een periode van los laten. Ruimte creëren. Een periode van puur zijn, rusten. Je levens kracht voelen ontkiemen. Een periode van een nieuw begin. Welke ideeën laat ik er zijn. En een periode van materialisatie. Hoe ga ik mijn nieuwe ideeën de wereld in zetten.

In een opstelling samen komen met je verlangen. Wat is je verlangen, waar kun je dat voelen in je lichaam en hoe voelt dat. Hoe is jouwcommunicatie met je verlangen. Is dat helder, zit daar nog wat tussen.

Daar kijk je naar door middel van reflectie met deze 4 elementen. Je verbind je met je verlangen en loopt het pad van los laten, zijn, nieuw begin en vorm geven.

Als jij je verlangen stroomt, wat moet je dan los laten. Zonder het scheppen van een nieuwe ruimte door dis creëren is er geen plek voor nieuwe ruimte. Als jij je verlangen stroomt en je hebt gekeken naar wat je los moet laten, kun je dan in je nieuwe ruimte zijn. Gewoon zonder er iets te doen. In afwachting. De grond klaar maken om af te wachten wat er voor nieuws gaat ontstaan.

En als jij je verlangen stroomt en je hebt gekeken naar wat je los moet laten, en naar de grond om te zien wat er gaat ontstaan en je hebt je nieuwe ideeën voelen opkomen, kun je dan ook zien hoe je jouw ideeën moet stroomlijnen, vormgeven, materialiseren. Waar moet maken!

Deze vier punten. Los laten, Zijn, Nieuw Begin en Vorm geven staan voor jouw levenspad.

Dit wiel is jouw levenswiel, met jou in het midden en met naast je jouw verlangen geeft dit jou de mogelijkheid om willekeurig welk proces waar jij nu bent te onderzoeken en de nodige stappen te zetten.

Wat is jouw verlangen? Wat wil jij onderzoeken? Door welke kwaliteiten word jij ondersteund. En welke stappen kun jij van hieruit maken. In helderheid en met bewustzijn. Jij en je verlangen. Los laten. Zijn. Een nieuw begin. Materialisatie.

Ben je geïnteresseerd en wil je je gelijk inschrijven >> inschrijven

Ik ontmoet je van harte!

Familieopstellingen
 
Inzicht in de plek die je onbewust inneemt 

Soms leef je onbewust het leven van een ander. Alsof je de vader van je vader bent. Of de moeder van je moeder. Vaak draag je een last voor iemand anders in de familie. Maar allemaal zonder dat je het bewust weet en zonder dat je daar bewust voor hebt gekozen.  

‘Familieopstellingen’ heet de methode die jou, met weinig woorden, de plek laat zien die jij in jouw huidige gezin of dat uit je kindertijd inneemt. Opstellingen helpen je om tot nu toe verborgen of half bewuste verbanden te zien én wat de mogelijke wegen zijn om je, zonder wrok of boosheid, los te maken uit de ontdekte verstrikkingen.  

Het idee achter het familiesysteem
We komen allemaal uit een familiesysteem en iedereen heeft in zijn systeem van herkomst een bepaalde plek ingenomen. Soms zijn er gebeurtenissen of situaties waardoor de ordening
in een familiesysteem verstoord kan raken. Dat
kan in jouw generatie zijn maar ook in generaties ver voor jou. In het dagelijkse leven kan dat (onverklaarbare) problemen opleveren met gevoelens van krachteloosheid, angst, competitie, boosheid, onrust, slachtofferschap, daderschap of anders. Door een ordening terug te brengen in het bestaande systeem ontstaat er stroming waar die eerst nog geblokkeerd was geraakt. Daardoor kun jij de plek innemen die bij jou hoort en zo geholpen worden 'in je kracht' te komen staan. Je kunt op een bewustere manier met jouw leven en keuzes omgaan. 

Hoe werkt een opstelling?
Het verloop van een familie opstelling gaat als volgt. Jij brengt eerst jouw vraag (of /-nood/-of verlangen) in. Hierna verhelderen we samen waar jij zicht op wilt krijgen. Vervolgens bepalen we wat er nodig is voor een opstelling. Jij kiest op je gevoel mensen uit de aanwezige groep, die vervolgens kunnen gaan staan voor jou en voor bepaalde leden van je familie van herkomst (representanten). Jij plaatst de representanten in de ruimte. Het dynamische veld dat ontstaat, maakt duidelijk wat er speelt. De representanten ervaren wat er op dat moment aan de orde is binnen jouw systeem. Dit is niet iets wat je van te voren kunt bedenken, het ontvouwt zich gaandeweg. 

Samen volgen we het proces dat zich voltrekt. Door vragen en herschikkingen maken we ruimte voor een nieuwe ordening in het (familie)systeem die een positieve uitwerking heeft op jou en op jouw systeem van herkomst. 

Wie deelneemt aan opstellingen, kijkt door een andere bril naar de wereld en het leven. Deelnemers, representanten en toeschouwers nemen vaak diepgaande inzichten mee naar huis over zichzelf, het systeem waaruit zij komen en de situatie waarin zij zich nu bevinden. Een opstelling geeft jou als deelnemer beter zicht op waar jouw ziel zich eigenlijk naartoe wil bewegen. 

Organisatie opstellingen
Ook een organisatie kun je opstellen. Waar stroomt de energie in een bedrijf wel en waar minder. Waar zitten mensen op hun plek en waar niet en wat kun je daar aan doen? Je kunt systemisch gaan kijken wat er speelt. Dan kijk je naar principes als ordening, balans tussen geven en nemen, erkenning en naar het thema erbij horen. Dat kun je als bedrijf gaan onderzoeken door een organisatie opstelling neer te zetten. Dit werkt met hetzelfde dynamische veld als bij een familie opstelling. Organisatie opstellingen hoeven minder diepe lagen te raken en laten daarom vaak een andere structuur en beweging zien dan de dynamiek van een familie opstellingen. Mocht je interesse hebben om je bedrijf of organisatie in een opstelling nader te willen bekijken mail dan gerust voor een verdere afspraak.

Organisatie opstellingen prijs op aanvraag.

Individuele opstellingen
Ook in een een op een sessie kun je een opstelling doen. Je werkt dan met andere middelen. Zo kunnen we aan de slag gaan met visualisaties, poppetjes of sjablonen. Je werkt tevens met het dynamische veld maar kleinschaliger en zonder 'levende haven'. De dynamiek die ontstaat is doorgaans kleiner en treft minder diepe lagen dan in een opstelling waarbij je met representanten werkt. Maar het kan bijvoorbeeld het beeld achter bepaalde keuzes in je leven zichtbaar maken en daarmee verhelderen.

Individuele opstellingen een sessie duurt ca 90 minuten en kost 90 euro.


 

 

agenda
-----------------------------------------
workshop
healing vessel

van 10:00 tot 17:00 uur

zondag 8 september

Steynlaan 28, zij ingang Karbonkel, Zeist (let op: individuele sessies ander adres)

Investering
deelnemers € 75

----------------------------------------- nieuws
-----------------------------------------

Spannend!
Het is zover. De Online Workshop: ‘Energielessen’ staat online! Ik ben er trots op om met de Libelle Academy in co-creatie tot dit eindresultaat te zijn gekomen.

Een introductie energie lessen
(hoe ga jij met je energie om). In deze online workshop:
• Leer je neutraal en zonder oordeel waarnemen
• Word je bewust van je eigen aura
• Leer je hoe je een uitlaatklep voor het lichaam kunt vinden
• Maak je kennis met jouw persoonlijke zon

Ben heel erg benieuwd wat jij er van vindt! Laat me graag weten. Via deze link kom je direct op de productpagina van de Online Workshop >>

En hier vind je een interview waarin ik er wat meer over vertel.
-----------------------------------------
nieuwsbrieven
----------------------------------------->> nieuwsbrief oktober
>> voorgaande nieuwsbrieven

-----------------------------------------
afspraak maken
-----------------------------------------
06 18153259
info@een-saam.com